Website van Willem Flisijn – Componist | Dirigent | Trombonist
Header

Biografie

Trombonist:

Willem Flisijn op tromboneWillem Flisijn werd geboren in 1952 in Leeuwarden. Op jonge leeftijd had hij al passie voor de muziek en op 11-jarige leeftijd werd hij lid van Brassband Soli Deo Gloria (tegenwoordig Soli Brass) uit Leeuwarden. Zijn eerste lessen op de trombone kreeg hij van dirigent Sjoerd Nieuwland. Later op het muziekinstituut kreeg hij les van Hotzen Nijdam de toenmalige 1e trombonist van het Frysk Orkest en trombonist Durk Lautenbach.

In 1973 verruilde hij Soli Deo Gloria voor “Excelsior” uit Surhuizum, dat toen onder leiding stond van Sierd de Boer. Brassband “Excelsior” was toen een brassband met hoog aanzien en was een voorbeeld voor de Nederlandse brassband wereld, wat uitmondde in diverse optredens op toogdagen. Later werd Willem Flisijn 1e trombonist bij “It Heideblomke” uit Harkema o.l.v. Joop Bosgraaf. In die tijd maakten de Nederlandse brassbands een enorme ontwikkeling door om het niveau van de Britse brassbands na te streven. Willem Flisijn heeft deze ontwikkeling van dichtbij meegemaakt. Sierd de Boer en Joop Bosgraaf waren voor hem de grote stimulators.

Vanaf 1976 is Willem Flisijn actief op andere verschillende muzikale terreinen. Zo speelde hij o.a. in het Regionaal Jeugdsymfonie orkest (JON) , het Sweelinck Brass Ensemble en het barok ensemble “Collegium Musicum” in Groningen. Ook speelde hij bij de bigband van Leeuwarden toen onder leiding van Jelle Buising. Hij mocht graag zingen bij de “Friesche Opera Vereniging” en bij het gospelkoor “Icum Deo”.

In 1990 belandde Willem weer op zijn oude stek op de bastrombone bij Brassband Soli Deo Gloria in Leeuwarden, dat toen onder leiding stond van Jan de Haan. In 1997 deed hij de overstap naar “de Bazuin” in Oentsjerk, dat in 1998 Nederlands Kampioen werd op de NBK. Samen met “de Bazuin” Oentsjerk werd op de Europese Kampioenschappen in 1999 een 2e plaats bereikt.

Willem Flisijn is een veelgevraagde invaller bij diverse muziekverenigingen als dirigent, trombonist en solist.

Sinds 2018 bespeelt Willem Flisijn ook de contrabas.

Dirigent:

Naast zelf musiceren kreeg Willem Flisijn in 1991 ambitie om de dirigeerstok ter hand te nemen. Hiervoor volgde hij een directieopleiding bij de SAMO (nu Keunstwurk) en een masterclass van Prof. David King. Een pianostudie in combinatie met een studie harmonieleer heeft hij gevolgd bij koordirigent Henk Oosterhuis. Hij heeft vele orkesten gedirigeerd. Tegenwoordig valt hij regelmatig in als dirigent bij verschillende brassbands, harmonie- en fanfare orkesten. Ook als repetitor wordt hij regelmatig gevraagd.

 

Componist:

Naast spelen en dirigeren heeft Willem Flisijn vele arrangementen/composities geschreven. Deze worden uitgegeven door muziekuitgeverij “Bronsheim” te IJsselstein, dat wordt geleid door componist Leon Vliex. Sinds 2009 is Willem de vaste arrangeur van Fun4Tuba (met wijlen Hans Boschma).

 

Sound:

Vanaf 2015 is Willem Flisijn langzaam begonnen met het opnemen van muziek door vocale- en/of instrumentale groepen. Voor een opname van uw groep kun je contact opnemen met Willem Flisijn.

In het dagelijkse leven is Willem Flisijn werkzaam in de automatisering en is getrouwd met Geartsje Douma.